Η ρύθμιση των Social Media είναι ένα πεδίο που τώρα χαρτογραφείται. Σταδιακά πραγματοποιούνται βήματα, αλλά οι μεγάλες τομές αναμένονται από τους κεντρικούς θεσμικούς φορείς. Ένας τέτοιος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό αυτήν την έννοια πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα με τα μέτρα κατά του παράνομου περιεχομένου που ψήφισε και προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πλατφόρμες θα λογοδοτούν για τους αλγόριθμούς τους και θα ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο που δημοσιεύουν.

Το κείμενο που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο με 530 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 80 αποχές, θα αποτελέσει την εντολή του για τις συνομιλίες με τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία εκπροσωπεί τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ο υπό ψήφιση νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θεσπίζει μηχανισμό «ειδοποίησης και δράσης», καθώς και δικλείδες για την αφαίρεση παράνομων προϊόντων, υπηρεσιών ή περιεχομένου από το διαδίκτυο. Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα υπόκεινται σε ειδικές υποχρεώσεις λόγω των ιδιαίτερων κινδύνων που εγκυμονούν αναφορικά με τη διάδοση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου.

Εφόσον εγκριθεί, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες αναμένεται να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του επιβλαβούς περιεχομένου και της παραπληροφόρησης, ενώ στις διατάξεις του συμπεριλαμβάνονται προβλέψεις σχετικά με την υποχρεωτική αξιολόγηση του κινδύνου, τα μέτρα ελάττωσης του κινδύνου, τους ανεξάρτητους ελέγχους και τη διαφάνεια των λεγόμενων «συστημάτων συστάσεων», δηλαδή των αλγόριθμων που καθορίζουν το τί βλέπουν οι χρήστες.