Κάθε πρωτιά δεν είναι καλή. Είναι κάτι που στη χώρα μας το έχουμε εμπεδώσει έχοντας συχνά «σκαρφαλώσει» σε λάθος κορυφές. Η πιο πρόσφατη τέτοια κορυφή αφορά σε ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα: τους θανάτους από ναρκωτικά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, παρουσιάστηκε έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, την περίοδο 2018-2021, καταγράφηκαν 213 θάνατοι σε σύνολο 2.406 χρηστών, που ήταν σε παρακολούθηση. Αυτά τα νούμερα θνησιμότητας αντιστοιχούν σε ποσοστά που χαρίζουν στην Ελλάδα την πρωτιά σε όλη τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία από συγκεντρωτικά δεδομένα 84 μελετών!

Τα σοκαριστικά αυτά δεδομένα ανακοινώθηκαν από τους καθηγητές Άγγελο Χατζάκη και Βάνα Σύψα σε συνέντευξη Τύπου, την οποία οργάνωσαν το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με τις οργανώσεις της Πλατφόρμας Μείωσης της Βλάβης (PRAKSIS, Steps και Γιατροί του Κόσμου) και τον Δήμο Αθηναίων.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου «Προμηθέας» κ. Γιώργος Καλαμίτσης, «Η πανδημία Covid-19 μας δίδαξε ότι στην διαχείριση των προβλημάτων δημόσιας υγείας, οφείλουμε να θέτουμε σε προτεραιότητα τους πλέον ευάλωτους. Δυστυχώς, οι αναχρονιστικές ιδεοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα στην χώρα μας για δεκαετίες να αγνοούμε αυτή την βασική αρχή δημόσιας υγείας. Στο πρόβλημα των ναρκωτικών απαντούσαμε με ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης και ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών».

Η ιδεοληψία δεν νικιέται εύκολα. Αν υπάρχει ένας τρόπος είναι η «εκπαίδευση» και η έγκυρη πληροφόρηση της κοινωνίας. Σε αυτήν την προσπάθεια συντάσσεται και η ομάδα της Perception που ανέλαβε την επικοινωνιακή προώθηση της Συνέντευξης Τύπου και τη διάδοση του μηνύματός της. Αν μη τι άλλο, η αλλαγή νοοτροπίας είναι και αυτή matter of perception.