Σίγουρα τις τελευταίες μέρες πολύς κόσμος πληροφορήθηκε την εντυπωσιακή είδηση για την περιπέτεια της Μάριλ Γκαρνρέιτερ που απέδιδε σειρά συμπτωμάτων της στο στρες αλλά το ChatGTP πρόβλεψε ένα χρόνο πριν τους γιατρούς πως πάσχει από επιθετική μορφή καρκίνου!
Προφανώς, η δύναμη της είδησης έγκειται στο ότι ενισχύει την αίσθηση της ταχείας εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης ως προς τη δυνατότητά της να συνεισφέρει σε σημαντικούς τομείς με τρόπο εξίσου αποτελεσματικό και πιο γρήγορο από τον άνθρωπο.
Αν θέλουμε όμως να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι οι προοπτικές της ΤΝ μοιάζουν απεριόριστες και ανοίγουν ένα μέλλον με δυνατότητες που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας. Ταυτόχρονα ωστόσο εγείρεται και το θέμα του ρυθμιστικού πλαισίου του οποίου η ανάγκη διογκώνεται παράλληλα με την ανάπτυξη των αντίστοιχων εργαλείων.
Ειδικότερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η υγεία η εξέλιξη των δυνατοτήτων της ΤΝ, καθιστά όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι η χρήση των εργαλείων θα συμπλέει με ελάχιστες αρχές προστασίας τόσο της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς όσο και της ιατρικής επιστήμης και έρευνας και ανάπτυξης.
Η ΕΕ έχει ήδη κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά πλέον είναι ανάγκη οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και το πλαίσιο να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατό.